Smart of Smoes: editie alcohol

Rond alcohol drinken doen tal van mythes de ronde. Vaak worden deze mythes heel snel als ‘smoesje’ gebruikt om toch alcohol te kunnen drinken. Maar in hoeverre zijn deze mythes dan waar? Is het niet eerder ‘klinklare’ onzin verzonnen door iemand die graag een glaasje rood drinkt in de zetel ‘s avonds? We gaan hier graag wat dieper op in.

Rode wijn

Eén van de meest gehoorde mythes is die van rode wijn, namelijk dat een glaasje rode wijn per dag gezond zou zijn. Deze mythe gaat vaak hand-in-hand met dat pure chocolade gezond is - iets wat we in dit artikel in het midden laten.

Dat van het glaasje rode wijn daarentegen ontkrachten we met veel plezier, zodat je geen reden meer hebt om dat in de toekomst als ‘smoesje’ te gaan gebruiken. Sorry not sorry!

Wat we hierover vooral willen zeggen is dat helemaal geen alcohol drinken nog altijd de betere keuze is. Het positieve gezondheidseffect dat al dan niet aan rode wijn of bepaalde bieren verbonden zou zitten weegt absoluut niet op tegen de risico’s dat alcohol met zich meebrengt, op korte of op lange termijn. Gewoon een smoesje dus...

Zak eens even door

Elke dag één glaasje nuttigen klinkt voor veel mensen minder erg dat in het weekend eens stevig doorzakken. Hier gaat het alweer over een smoesje, al is geen van deze opties interessant.

Uiteraard is het geen goed idee om op zaterdag (of elke andere dag) stevig door te zakken en meteen meerdere drankjes achterover te slaan. Je lever zal je dit niet in dank afnemen. Wist je trouwens dat je na 5 drankjes op één avond je hele celdeling stillegt. Dit kost dan ook tijd om weer op gang te komen.

Aan de andere kant is elke dag een glaasje nuttigen ook geen goed idee. Wat er dan precies wel mag? Wel, je mag alles, maar probeer hier bewust mee om te gaan. We raden echter aan om minstens twee dagen per week geen alcohol aan te raken, zodat je lichaam, en dan vooral ook je lever, de tijd heeft om deze gifstoffen volledig weer af te breken.

Slaapmutsjes

Het zogenaamde ‘slaapmutsje’ klinkt als iets ‘nuttig’ voor het slapengaan, maar het tegendeel is eigenlijk waar. Vanwaar het gegeven dan komt? Wel, het klopt dat je door alcohol sneller inslaapt, maar gaan we kijken naar de kwaliteit van je nachtrust... dan is dat een heel ander verhaal. Je lichaam moet ‘s nachts namelijk toxines gaan afbreken na het drinken van alcohol, waardoor je slaap geregeld onderbroken wordt. Voel je je vaak nog moe in de ochtend? Dan is het een goed idee om eens kritisch te kijken naar je alcoholconsumptie ‘s avonds.

Voor de derde keer op rij hebben we het dus over een ‘smoesje’ in dit artikel.

Inderdaad! De meeste ‘mythes’ rond alcohol in onze maatschappij zijn compleet uit de lucht gegrepen. Het is belangrijk dat je jezelf goed te informeert rond de nadelen en de gevolgen van alcohol (zeker wanneer gezegd wordt dat een glaasje wel goed is voor de gezondheid - die kans is namelijk klein), zodat je heel bewust en met een kritische blik naar alcohol kan kijken.

Wil jij meer weten over het effect van alcohol op je gezondheid? We hebben alle informatie verzameld in een Playbook dat je hieronder kan downloaden.